HIVE for Housing

Los Angeles, CA
7 Dec 2017

Hello, Robot
@ Design Museum

Gent, Belgium
27 Oct 2017 - 15 Apr 2018

DON'T MISS:

QSELLA OFFICE

Turin, Italy
2008

Interior

The project is a renovation of a 1930s building by rationalist designer Angelo Frisa and the architectural office of carlorattiassociati is located on the top floor of the building.

The exterior of the building, with its sinuous shapes and corner windows, was treated conservatively, protecting period detail and respecting colours and materials. The same respect was given to the spiral staircase inside. The only visible addition to the space is the stairs, which provide access to the attic.
Designed in two separate flights, one suspended and the other resting on the ground, the effect, emphasized by the split-stairs, is hypnotic and yet sculptural – a reference to the work of Escher.

In the architectural office on the top floor, thanks to wireless technology, work can happen anywhere – on a wooden or glass table, on an informal beanbag or evening lying on the sisal floor.

All the technology has been concealed in the carpet, telecommunication connectivity as well as in a literal sense – the sisal floor provides heating during the winter and cooling during the summer. The use of natural materials, minimal furniture and large windows make the interior bright and functional, and allow the space to be reconfigured as needed.

  • CREDITScarlorattiassociati | walter nicolino & carlo ratti
    Team: Carlo Ratti, Chiara Morandini, Walter Nicolino.